Brain Food – 8 produktów, które utrzymają mózg w formie podczas eventu

Realizacja wydarzenia ze względu na kulminację działań, presję czasu i sytuacji wybiegających poza plan wiąże się z wysiłkiem nie tylko fizycznym, ale również umysłowym. Każdy z Eventowców zna zmiany planów w ostatnim momencie i podejmowanie krytycznych decyzji, które mogą zadecydować o powodzeniu bądź klęsce całego przedsięwzięcia.

Walka z czasem, pogodą, podwykonawcami a czasami nawet z uczestnikami. W sytuacjach, gdy w żyłach zamiast krwi pulsuje kawa, napoje energetyzujące i adrenalina nie należy zapominać o odpowiednim dokarmianiu mózgu, aby utrzymać go w jak najlepszej formie. Jak? Podpowiadamy na podstawie artykułu, który nas zainteresował.

Znane powiedzenie „pokarmu dla umysłu” przekuto w ciekawy przepis na sukces w trakcie realizacji eventu. Spożywanie wymienionych poniżej produktów pozwoli podtrzymać zwiększoną czasem do granic możliwości aktywność mózgu, utrzymać skupienie i poprawić pamięć przez cały dzień pracy.

Wielka 8-ka dla Twojego Mózgu

1.RYBY
zawierają: tłuszcze omega-3 (EPA, DHA),
korzyści: wysoki poziom DHA poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimer’a;

2. BROKUŁY
zawierają: świetne źródło wit. K i choliny,
korzyści: poprawia funkcje poznawcze i jest świetnym źródłem energii dla mózgu, poprawia pamięć (udowodnione badaniami);

3. JAGODY
zawierają: zawierają antyoksydanty,
korzyści: podobno pomagają budować komórki mózgu, znacznie poprawiają pamięć krótkotrwałą;

4. ORZECHY
zawierają: pomimo wysokiej zawartości tłuszczów, to świetne pożywienie dla mózgu,
korzyści:  Macadamian: poprawiają rozwój i i funkcje poznawcze mózgu,
…………..Migdały: ułatwiają przypominanie zapamiętanych elementów
…………..Orzechy włoskie: zwiększa działania przeciwutleniające i przeciwzapalne w mózgu;

5. AVOCADO
zawiera: zawiera tłuszcze nienasycone i wit. K, kwas foliowy i potas,
korzyści: poprawia krążenie (co w efekcie poprawia pracę mózgu);

6. POMIDORY
zawierają: bardzo ważne dla organizmu i mózgu antyoksydanty,
korzyści: niweluje działanie wolnych rodników na wszystkie komórki ludzkiego organizmu;

7. PESTKI DYNI:
zawierają: dzienna porcja garści pestek zawiera dziennie zapotrzebowanie na Cynk,
korzyści: poprawia zapamiętywanie, witalność i szybkie myślenie;

8. CIEMNA CZEKOLADA:
zawiera: flawanole
korzyści: zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów, zwiększają także dopływ natlenionej krwi do mózgu, przez co usprawniają jego pracę;

Życząc smacznego – życzymy również efektywności podczas pracy!

Źródło: eventbrite.co.uk